Column Furie, juli 2017

By | Nieuws

Maandelijks bieden we u een blik achter de schermen bij de s.s. Furie en het vrijwilligers peloton van Stichting Hollands Glorie (SHG).

Paradepaardje Furie
Ik kan intussen een boek schrijven over de mooie verhalen wat er op en met de Furie is meegemaakt. Dat de verhoudingen tussen mannen onderling anders liggen dan bij vrouwen, is duidelijk. De stoere verhalen van onze eigen zeebonken worden per keer een beetje aangedikt.
Ze nemen geen blad voor de mond, maar roepen wel gelijk dat dit niet voor publicatie is. En dat begrip probeer ik op te rekken, want de verhalen zijn stuk voor stuk zeer vermakelijk!

Een aantal vrijwilligers zijn zeeziek zodra we de haven verlaten. Niet heel handig op een zeewaardige stoomzeesleepboot. Als ze misselijk worden onderweg, willen ze dat niet voor elkaar weten. Dat is uiteraard niet stoer. Het komt voor dat iemand tegen de wind in over staat te geven, waardoor alles natuurlijk terugslaat in zijn gezicht. Daar waar ik een arm om me heen en medelijden zou willen hebben (want ik ben dan zielig), kijken zij om zich heen of niemand het heeft gezien. Uiteraard gaat dit dan honend als een lopend vuurtje rond aan boord en begint de kok al een vette hap te koken, want dat is goed voor een maag die van slag is…

Dat ze rekening met mij proberen te houden is aandoenlijk. Toen ik op een snikhete dag aan boord stapte, schoten een aantal mannen verschrikt weg om hun T-shirt aan te trekken. Met een vrouw aan boord wordt er niet bloot geklust. Zwetend verfden ze verwoed verder, want de Furie moet het paradepaardje blijven en er tiptop uitzien. En dáár zetten we ons allemaal 100% voor in! Speciaal voor u, zodat het mooie plaatje van de Furie aan de Stadhuiskade een idyllisch stukje Maassluis blijft.

Veerle Vliegenthart
Secretaris SHG

Column Furie, juni 2017

By | Nieuws

Maandelijks bieden we u een blik achter de schermen bij de s.s. Furie en het vrijwilligers peloton van Stichting Hollands Glorie (SHG).

Jippie, we varen weer!
Het vaarklaar maken van de Furie is een vrij langdurig en complex geheel, dat ongeveer vijf dagen in beslag neemt. Het is dus niet even de sleutel omdraaien en wegvaren met een stoomschip. De naam zegt het al; je hebt dus daadwerkelijk stóóm nodig om ergens te komen. En alleen met kokend water genereer je stoom. De Furie heeft een afgesloten ketel met 15.000 liter water dat langzaam wordt opgewarmd. Omdat stoom duidelijk meer volume inneemt dan water, wordt in de ketel druk opgebouwd die wordt gebruikt om de machine aan te drijven. De ‘eerste stook’ na de winterperiode, waarin alles maandenlang heeft stilgestaan, is altijd spannend; doet alles het nog?
Onze vrijwilligers zijn er dus maar druk mee om op stoom te komen. Dat vinden de mannen helemaal niet erg, want iedereen wil weer graag op pad met de Furie.

Op 19 mei was de Furie ingehuurd voor een particuliere vaartocht. Ja, ook dat is mogelijk, wij informeren u graag over de mogelijkheden. Op 20 mei, tijdens de Dag van Zeesleepvaart, mochten we verdeeld over vijf publiek toegankelijke vaartochten 200 gasten ontvangen. Wat een animo, blije gezichten en betrokkenheid bij ons schip. Vindt u het ook belangrijk om deze prachtige stoomzeesleepboot, de laatste in haar soort, in stand te houden? Wordt dan donateur. Al vanaf €25 per jaar bent u ‘Vriend van de Furie’. Nadere informatie vindt u op onze website, onder de kop begunstigers.

Klapstuk van de dag was uiteraard het meevaren op de Furie tijdens de Vlootschouw! Bij menigeen schoten woorden tekort om deze unieke belevenis te beschrijven. Mogen wij ú binnenkort ook als onze gast hartelijk verwelkomen om een immer unieke vaartocht met de Furie van uw bucketlist af te kunnen strepen?

Veerle Vliegenthart
Secretaris SHG

West Media en Furie bezegelen samenwerking

By | Nieuws

Met een ferme handdruk werd het mediapartnerschap tussen Uitgeverij West Media en Stichting Hollands Glorie, eigenaresse van stoomzeesleepboot Furie, bezegeld door de dames Anet van Dam en Veerle Vliegenthart. In de Maassluise Courant de Schakel, een uitgave van West Media, leest u naast een maandelijkse column over de geschiedenis van en het dagelijkse leven op en rond de Furie, regelmatig over nieuwe ontwikkelingen, vaartochten en speciale acties die deze unieke stoomzeesleper op stapel heeft staan.

Van Dam en Vliegenthart werken al enige jaren publicitair nauw samen aan grote projecten in de stad, zoals de viering van 400 jaar Maassluis en de Furieade. “De stap om ook met de Furie in zee te gaan, was dus heel snel gezet,” aldus Van Dam. “De Furie is toch een belangrijk icoon van Maassluis. Met onze krant kunnen we hier een wezenlijke bijdrage aan leveren wat betreft informatievoorziening en bewustwording bij een groot publiek. Laten zien wat er omgaat in de samenleving, is voor West Media belangrijk en de Furie past hier volledig in.”

Vliegenthart is de opvolgster van Leo Vermaas die een paar maanden terug, na 38 jaar, aftrad als secretaris van Stichting Hollands Glorie. “Het is een eer om hiervoor te worden gevraagd. Dit had ik niet aan zien komen vanuit een mannenbolwerk,” aldus Vliegenthart. “Gezien de staat van dienst van mijn voorganger, zijn het grote schoenen om te vullen. Ik krijg echter alle hulp en ben intussen volledig opgenomen in het warme nest van de Furie. Bovendien voeg ik dingen toe waar de mannen nog niet heel veel bij stil hadden gestaan. Een structurele opzet van externe communicatie rond de Furie is daar bijvoorbeeld een onderdeel van. Ik ben daarom heel blij dat ik ook vanuit deze nieuwe positie bij de Furie de prettige en betrouwbare samenwerking met Uitgeverij Westmedia kan voortzetten.”

De nieuwe column over het wel en wee van stoomzeesleepboot Furie verschijnt iedere eerste donderdag van de maand in deze krant. Deze week leest u de eerste editie.

Column FURIE, mei 2017

By | Nieuws

Maandelijks bieden we u een blik achter de schermen bij de s.s. Furie en het vrijwilligers peloton van Stichting Hollands Glorie (SHG).

De nieuwe vrouwelijke secretaris.
Als enige vrouw tussen zesentwintig mannen functioneren; ik heb er voor niets vraagtekens bij gesteld. Een hartelijk en warm welkom bij de Furie viel mij ten deel. Hoe leuk is dat, om mee te werken aan de FURIE, het boegbeeld van Maassluis! Ook als je helemaal niets met bootjes hebt, zal je hoogstwaarschijnlijk toch heel blij worden van de Furie. Want dit schip associeer je met feestelijkheden, zoals de Furieade en de Sinterklaasintocht. Ik in ieder geval wel.

Ik ben blij dat ik ook iets wezenlijks kan toevoegen aan de club naast alle prachtige techniek. Al blijven mannen soms toch echt wel van Mars komen. In een van mijn eerste bestuursvergaderingen van de Furie werd mijn vraag ‘of ik geld uit mocht geven aan Public Relations’ met hoongelach ontvangen door mijn mannelijke medebestuurders. Achterover leunend riepen ze alle zes in koor: “Och jee, we hebben een vrouw in het bestuur hoor, daar gaan de centen en wat hebben we daar nou aan!” Alsof ze het van te voren hadden ingestudeerd. Zucht… het werd een lánge vergadering.

Natuurlijk snap ik heel goed dat alle middelen die beschikbaar zijn, in eerste instantie ten goede moeten komen aan ons prachtige schip. Uiteraard en helemaal mee eens. Maar toch is het belangrijk om een groot publiek te betrekken bij de Furie. Juist door het verstrekken van goede informatie, hopen we uw gunningsfactor voor de Furie immers te verhogen. U moet na het lezen van dit stukje denken: ‘Hé, wat ben ik al lang niet op de Furie geweest, ik ga eens gezellig langs aan boord voor een rondleiding!’

Daarom zijn wij heel gelukkig met de mogelijkheid die Uitgeverij Westmedia ons biedt om u via deze column op de hoogte te houden van het reilen en zeilen op en rond de mooiste stoomzeesleepboot van Nederland, onze Furie. Voor beide organisaties een unieke overeenkomst; hoe heerlijk simpel kan het leven gewoon soms zijn!
Hoongelach in je eentje is een beetje sneu. Dus ik gniffel wat achter mijn hand als ik nu de heren medebestuurders verhitte discussies zie voeren over ons gloednieuwe communicatieplan, waar ze unaniem achterstaan. Ik ben heel blij hiervan deel uit te mogen maken.

Veerle Vliegenthart
Secretaris SHG

Furie krijgt nieuwe stoomfluit

By | Nieuws

Stoomzeesleepboot Furie mag zich verheugen op een jaarlijkse bijdrage van meer dan honderdvijftig donateurs, de vrienden van de Furie. Met deze bijdragen wordt de Furie onderhouden en daar waar nodig gerestaureerd, dus deze financiële injectie is pure noodzaak om de Furie uiteindelijk varend te houden.

Alle donateurs voelen zich uiteraard betrokken bij de Furie. “Heel soms heb je er echter een persoon tussen zitten waar je als stichtingsbestuur nog een stukje vrolijker van wordt”, aldus Jan Peute, eerste machinist aan boord van de Furie en bestuurslid van Stichting Hollands Glorie. “Vorige week ontvingen we van onze donateur Huub Janssen uit Gelderland de vraag of we interesse hadden in een stoomfluit. Hoe leuk is dat, als mensen met dit soort dingen als eerste aan de Furie denken. Wij zijn blij met deze nieuwe stoomfluit en zullen hem binnenkort monteren.”
Huub Janssen, die zelf ook jarenlang heeft gevaren en nu als freelance engineer werkt via zijn eigen firma IJsselstroom, legt per mail uit dat deze stoomfluit bij zijn ouders ruim vijfenzeventig jaar dienst heeft gedaan als werktijden fluit, maar ook als alarmfluit voor brandweer en politie werd ingezet. “Er werd dan gebeld naar mijn vader dat er iets gaande was. De afspraak met de gemeente toentertijd was dat de fluit repeterend voor ongeveer een half uur moest afgaan. Dit was in de jaren ’60 en ’70,” aldus Janssen.

De huidige groep van particuliere- en bedrijfsdonateurs vormen ‘vrienden van de Furie’. De vrienden worden ingedeeld in twee categorieën te weten;
Vrienden: € 35 per persoon, € 60 voor 2 personen per jaar.
Gouden vrienden: € 150 per persoon per jaar, voor 2 personen € 250 per jaar.

Als vriend van de Furie heb je uiteraard privileges. Jaarlijks wordt een speciale dag georganiseerd waar vrienden mee kunnen varen, maar ook om kennis te maken met de ploeg vrijwilligers van 26 man sterk. Deze vrijwilligers zijn wekelijks aan boord voor hand en spandiensten op het schip en verzorgen tevens alle rondleidingen.
Draagt u de Furie ook een warm hart toe en vindt u het belangrijk dat dit varend monument wordt behouden voor de toekomst, wordt dan vriend van de Furie! Al vanaf € 35,= pp per jaar helpt u mee om dit unieke en het enige overgebleven schip in haar soort te behouden. Kijk voor nadere informatie op: www.furie.nl of onze Facebookpagina (zoektitel: Stichting Hollands Glorie).

Erepenning der Gemeente voor de heer L.F. (Leo) Vermaas

By | Geen categorie

Burgemeester Edo Haan rijkt de Erepenning der Gemeente Maassluis uit aan Leo Vermaas

Op zaterdag 28 januari 2017 reikt burgemeester Edo Haan de Erepenning der Gemeente uit aan de heer L.F. Vermaas vanwege zijn afscheid als bestuurslid van de Stichting Hollands Glorie.

De heer L.F. (Leo) Vermaas heeft zich gedurende een zeer lange periode buitengewoon verdienstelijk gemaakt als secretaris voor de Stichting Hollands Glorie te Maassluis. Tevens was de heer Vermaas een van de medeoprichters van deze Stichting.
Stichting Hollands Glorie is sinds 1978 de trotse eigenaar van de Furie, Nederlands laatste stoomzeesleper. In september 2016 vierde de stichting feest want het was het exact 100 jaar geleden dat de Furie van stapel liep bij Scheepswerven v.h. G&H Bodewes in de provincie Groningen en is een uniek industrieel en maritiem erfstuk. Sinds de Furie door Stichting Hollands Glorie is aangeschaft vormt deze een belangrijk icoon voor de stad Maassluis.
Niet alleen tijdens het jaarlijks terugkerende Maassluise evenement de Furieade maar ook tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas vervulde de Furie een prominente rol.
De heer Vermaas is sinds de Furie naar Maassluis is gehaald en de Stichting Hollands Glorie is opgericht in 1978 nauw betrokken als organisator, vice voorzitter en secretaris bij veel activiteiten op en rond de Furie. Samen met de toenmalige voorzitter gaf hij de eerste aanzet tot de organisatie van de Furieade. Na enkele jaren werd hiervoor een aparte stichting opgericht waarin hij vele jaren zitting had en een actieve rol speelde.

Wegens zijn bijdrage aan de promotie van de stad heeft het College van Burgemeester en Wethouders besloten om de heer Vermaas de gemeentelijke onderscheiding, de Erepenning der Gemeente toe te kennen.

De Erepenning der Gemeente wordt uitgereikt aan personen, al dan niet ingezetenen van de gemeente, die zich gedurende enige tijd of naar aanleiding van een bijzondere gebeurtenis verdienstelijk hebben gedragen ten opzichte van de gemeente.

Gemeentelijke onderscheiding voor Stichting Hollands Glorie

By | Nieuws
Foto: Jan Steehouwer

Foto: Jan Steehouwer

Weer heel even was de Furie, als vanouds, in de hoofdrol op nationale televisie te bewonderen. Afgelopen zaterdag tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas in Maassluis, was het immers onze eigen Furie die als reddende engel de vastgelopen Pakjesboot 12 lostrok. Hierdoor kwamen de Sint en zijn Pieten met alle cadeautjes toch nog veilig aan in Nederland en kon het grote feest beginnen. Voor de 2,1 miljoen jeugdige tv-kijkers verrichte de Furie hiermee toch wel een ware heldendaad.

Ook burgemeester Haan was onder de indruk van het optreden van de Furie en reikte daarom ’s avonds, namens het College, de Marnix van Sint Aldegonde plaquette uit aan de vrijwilligers van Stichting Hollands Glorie.
“Deze onderscheiding wordt uitgereikt aan niet natuurlijke personen die zich in enig opzicht jegens de gemeente Maassluis of haar ingezetenen gedurende lange tijd of naar aanleiding van een zeer bijzondere gebeurtenis meer dan gewoon verdienstelijk hebben gedragen. De bijzondere staat van dienst van de Stichting Hollands Glorie maakt dat zij in aanmerking komt voor deze bijzondere gemeentelijke onderscheiding,” aldus de burgemeester. “Al bijna veertig jaar maakt de Stichting Hollands Glorie het mogelijk dat de Furie de belangrijke rol van icoon en ambassadeur van de stad Maassluis kan vervullen. Met onvermoeibare inzet zorgen de vele vrijwilligers ervoor dat de stoomzeesleper kan varen en de overige tijd als Maassluis’ trots aan de Stadhuiskade ligt.”

“Een complete verrassing, deze prachtige onderscheiding! Dit hebben we echt niet aan zien komen en we zijn hier uiteraard heel trots op,” reageert Ton Raemakers, voorzitter van Stichting Hollands Glorie, enthousiast. “Natuurlijk is het altijd fijn als al het werk dat in dit schip is gaan zitten, op zo’n manier wordt gewaardeerd. Dat geeft je toch net even een extra zetje om op volle kracht weer door te gaan! Een mooi gebaar van het gemeentebestuur voor een ieder die helpt om de Furie te onderhouden. Deze oorkonde krijgt een ereplekje aan boord en we hopen dat veel bezoekers hem zullen komen bewonderen.”

100 Jaar Furie (2)

By | Geen categorie

smaakmeer-2016_2154

Ter afsluiting van de festiviteiten rond het 100 jarig bestaan van Neerlands laatste stoomzeesleper FURIE is er op dinsdag 1 november een galadiner in restaurant Smaak en Meer, Govert van Wijnkade 20 te Maassluis.
Het diner, dat inmiddels uitverkocht is, wordt mede mogelijk gemaakt door de inbreng van het restaurant en leerlingen van het ROC Mondriaan. De opbrengst van het diner zal worden besteed aan het restaureren van de drie hutten op het bovendek van de FURIE.

100 jaar Furie

By | Nieuws
Model Triple Expansie Machine

Model Triple Expansie Machine

Op zaterdag 24 september hebben Mevr. Thecla Bodewes, directeur eigenaar van de Thecla Bodewes Group, en de heer Frits Loomeijer, algemeen directeur van het Maritiem Museum te Rotterdam, de tentoonstelling “100 jaar FURIE” geopend in het Nationaal Sleepvaart Museum te Maassluis.
De tentoonstelling geeft een overzicht van de levensloop van de stoomzeesleper. Startend met de werf, de N.V. Scheepswerven v.h. Gebr. G & H Bodewes te Martenshoek Groningen, waar ze in 1916 als Bodewes VI gebouwd is. Vanaf 1918 eigendom van Holmens Bruks & Fabriks in Norrköping, Zweden waarvoor ze 49 jaar, als Holmen III, houtvlotten heeft gesleept. Daarna, in 1967, verkocht aan de toenmalige kapitein en als Holmvik nog 9 jaar in de omgeving van Stockholm sleepwerk verricht. Gevolgd door de periode dat ze is opgetreden als hoofdrolspeelster in de Tv -serie Hollands Glorie naar het gelijknamige boek van Jan de Hartog. En tot slot vanaf 1978 de activiteiten van de Stichting Hollands Glorie te Maassluis.
Naast foto’s, gebruiksvoorwerpen en documenten zijn er modellen van de FURIE en een model van de Triple Expansie Machine te bewonderen.
De tentoonstelling loopt tot 8 januari 2017. De FURIE is op zaterdag, zondag en woensdag van 13.30 tot 16.30 uur te bezichtigen en het Museum is alle dagen, behalve maandag, open van 13.30 tot 16.30 uur.