100 jaar Furie

By 30 september 2016Nieuws
Model Triple Expansie Machine

Model Triple Expansie Machine

Op zaterdag 24 september hebben Mevr. Thecla Bodewes, directeur eigenaar van de Thecla Bodewes Group, en de heer Frits Loomeijer, algemeen directeur van het Maritiem Museum te Rotterdam, de tentoonstelling “100 jaar FURIE” geopend in het Nationaal Sleepvaart Museum te Maassluis.
De tentoonstelling geeft een overzicht van de levensloop van de stoomzeesleper. Startend met de werf, de N.V. Scheepswerven v.h. Gebr. G & H Bodewes te Martenshoek Groningen, waar ze in 1916 als Bodewes VI gebouwd is. Vanaf 1918 eigendom van Holmens Bruks & Fabriks in Norrköping, Zweden waarvoor ze 49 jaar, als Holmen III, houtvlotten heeft gesleept. Daarna, in 1967, verkocht aan de toenmalige kapitein en als Holmvik nog 9 jaar in de omgeving van Stockholm sleepwerk verricht. Gevolgd door de periode dat ze is opgetreden als hoofdrolspeelster in de Tv -serie Hollands Glorie naar het gelijknamige boek van Jan de Hartog. En tot slot vanaf 1978 de activiteiten van de Stichting Hollands Glorie te Maassluis.
Naast foto’s, gebruiksvoorwerpen en documenten zijn er modellen van de FURIE en een model van de Triple Expansie Machine te bewonderen.
De tentoonstelling loopt tot 8 januari 2017. De FURIE is op zaterdag, zondag en woensdag van 13.30 tot 16.30 uur te bezichtigen en het Museum is alle dagen, behalve maandag, open van 13.30 tot 16.30 uur.