Op 15 jarige leeftijd ben ik als 3de klas Caland LTSer begonnen aan ‘het project Furie’. Ik heb eigenlijk een soort dubbelfunctie; ik ben Bestuurslid Technische zaken en Machinist op de Furie.
Ik zal wat dieper ingaan op de afgelopen werkzaamheden die we op de werf van De Haas hebben uitgevoerd.
Nadat de Furie met behulp van de Tonijn naar Rotterdam is geduwd, is de Furie direct op de schepenlift drooggezet. Het onderwaterschip is onder hoge druk schoongespoten. Om een nieuw Certificaat van Onderzoek te verkrijgen moest ook de huiddikte gemeten worden. Een minimum dikte van 4 millimeter is de eis. Door het goede onderhoud in het verleden en in de tijd dat de Furie eigendom is van Stichting Hollands Glorie zijn de metingen tussen 7 en 11 millimeter. Prima resultaat dus.
De buitenboordafsluiters zijn in alle afgelopen werfperiodes opengemaakt en gecontroleerd, maar zijn nog nooit los van het schip geweest. Deze keer wel. Hierdoor kon de huid rondom de afsluiters goed geconserveerd worden. De drie afsluiters zijn ook nog naar de fabriek geweest voor complete revisie. Hierdoor zijn de antieke afsluiters weer 100% in orde.
De huid is voorzien van een nieuwe verflaag. Het zwart onder het berghout is eerst door onze jongens grondig met de luchtbikhamers aangepakt waarna voorzien van een nieuwe laag zwart.
De inspecteur van ILT heeft geen gebreken geconstateerd, behalve zaken zoals het ontbreken van stickers op accu- en gaskisten. Nadat dit alles is opgelost ontvangen we het Nieuwe Certificaat van Onderzoek waarmee we weer 5 jaar vooruit kunnen.
De Furie ligt intussen weer op haar plek in Maassluis en we zijn weer begonnen om haar klaar te maken voor het nieuwe vaarseizoen. Mooie reisjes liggen in het verschiet zoals de komende Dag van de Sleepvaart, Stoom op Scheveningen en Dordt in Stoom!
Jan Peute
Machinist Furie