Column Furie, augustus 2017

By 5 augustus 2017Nieuws

Maandelijks bieden we u een blik achter de schermen bij de s.s. Furie en het vrijwilligers peloton van Stichting Hollands Glorie (SHG).

Furie passie
Het blijkt dat niet alleen bij onze vrijwilligers de Furie een groot deel van het leven inneemt.
Tijdens een vaartocht kwam ik toevalligerwijs in gesprek met de heer Bosman, die overduidelijk enthousiast stond te genieten. Op mijn vraag of hij het naar zijn zin had aan boord, kreeg ik het antwoord ‘dat de Furie zijn leven heeft gered’. Oké, meneer Bosman, u heeft hierbij mijn nieuwgierigheid gewekt! Knikkend met zijn hoofd onderstreepte hij zijn opmerking, waarbij hij verbaasd vaststelde dat hij in gesprek was met de (toen nog) nieuwe secretaris. “Ik heb de aankondiging gezien op Facebook, trouwens een leuke foto van het bestuur,” voegde hij toe. “Maar het gaat mij om de Furie.” Het werd me duidelijk dat ik hier een heuse Furie fan te pakken had.

“Zijn eerste dagelijkse handeling is de webcam opstarten om te kijken hoe de Furie erbij ligt,” beaamde mevrouw Bosman. Waarom fietst u dan niet even langs de Stadhuiskade om er live van te kunnen genieten? “Dat is uit Gelderland wel een hele trip!” was de repliek. Mijn nieuwsgierigheid maakte plaats voor verbijstering. Schouderophalend vertelde de heer Bosman dat hij er drie jaar over had gedaan om een exacte replica van ons prachtige schip na te bouwen, in een voor hem moeilijke periode: “Door de Furie na te bouwen, had ik een wezenlijk doel.” Tijdens de viering van 100 jaar Furie heeft het model aan boord gestaan. Nu staat het weer bij de familie Bosman thuis te pronken, over de volle lengte van ruim twee meter. Met de heer Bosman gaat het, mede dankzij de Furie, intussen weer veel beter.
Hoe mooi is dit…

Veerle Vliegenthart
Secretaris SHG