Maandelijks bieden we u een blik achter de schermen bij de s.s. Furie en het vrijwilligers peloton van Stichting Hollands Glorie (SHG).
Het Furie pijpen-raag-feestje
Nadat er voor de laatste keer is gevaren en de ketel droog staat, is het tijd voor het jaarlijkse onderhoud aan de Furie; het pijpen ragen. Een groot gedeelte van het schip wordt afgeplakt; de walengang, de doorgang naar de machinekamer en stookplaat, boven de ketel en brandstofbunkers, deuren, kieren en doorgangen van leidingen. Als alle voorbereidingen getroffen zijn en alle persoonlijke beschermende middelen aanwezig zijn, is het wachten op de ochtend dat de feestgangers zich melden op het schip. Meestal is de eerste al rond zeven uur ‘s morgens aan boord om koffie te zetten. Daarna worstelen we onszelf in een wegwerpoverall en worden handen, oren en gezicht goed in de vaseline gezet. Vervolgens tapen we de mouwen aan de handschoenen en de broekspijpen aan de schoenen vast; we kunnen zo doorgaan voor maanmannetjes.
Via de machinekamer door de plastic sluis kom je in de stookruimte. De deuren van de boiler staan open en we gaan met z’n allen hard aan de slag om 210 vlam- en steunpijpen te ragen. Hiervoor hebben we twee borstels, de diameter van steunpijp is namelijk kleiner dan die van de vlampijp. Wanneer de vlampijpen gedaan zijn, klimmen we de vuurgang in. Gewapend met een lamp, staalborstel, veger en blik worden beide vuurgangen en keerkasten helemaal schoongemaakt. Al met al een zeer stoffige operatie die een roetzwarte bemanning en een vervuild schip oplevert.
Op het dek aangekomen is het wassen en boenen geblazen, wij moeten roetvrij zijn en dat valt niet mee! Na de lunch wordt de rest van het plastic en plakband verwijderd en gaan we aan de slag om de Furie een grote wasbeurt beneden- en bovendeks te geven. Dit jaar was het karwei tegen vieren geklaard. Tijd voor een welverdiend biertje dacht ik zo.
Paul Bronstring, stoker Furie