Column Furie, juli 2018

<

(Op)stoker

Toen ik naar Maassluis verhuisde, kwam ik als vrijwilliger bij de Furie terecht. Na een uitgebreide kennismaking met het schip en haar mogelijkheden, ben ik benedendeks als stoker aan de slag gegaan. Een nieuwe passie was geboren.
Voordat we kunnen varen, ben ik al vijf dagen bezig om de 15.000 liter water op te stoken. Als stoker houd ik het schip in beweging en ben continue bij de ketel in de weer, samen met nog twee stokers. Aangezien het beneden tijdens het varen erg warm wordt, is het prettig om elkaar te kunnen afwisselen zodat je even op dek kunt afkoelen. Als stoker op een stoomzeesleepboot is er eigenlijk niets leuker dan met enorme zwarte roetwolken uit de schoorsteen te varen. Helaas voor mij mag dat echter niet. Natuurlijk halen we ook weleens rotgeintjes uit met elkaar. De vorige ‘Ouwe’ (kapitein) stond naast me met witte sokken in sandalen, toen ik ‘per abuis’ de kraan voor gasolie dichtdraaide. Die witte sokken waren plotseling roetzwart en ik heb hem daarna niet heel vaak meer benedendeks gezien.
De goede onderlinge sfeer is al meer dan zestien jaar een reden om mijn bijdrage te leveren aan het voortbestaan van de Furie. De functie van stoker is fysiek zwaar met mijn zesenzeventig jaar. Hopelijk kan ik het zeker nog tot Sail 2020 blijven doen.

Als bemanningslid van de Furie kan ik terugkijken op prachtige vaartochten. Natuurlijk is de jaarlijkse assistentie van Sinterklaas een waar hoogtepunt, maar ook de gezelligheid tijdens de Furieade (samen met mijn AVW-vriendinnen).
Ook als we aan de Stadhuiskade liggen, ben ik druk in de weer met de Furie. Ik verzorg de rondleidingen op ons prachtige schip en ontvang jaarlijks ruim twaalfhonderd gasten aan boord. Mag ik u ook binnenkort begroeten op de Furie?

Arie Uiterdijk
Stoker/gids Furie