Column Furie, juli 2020

By 2 juli 2020Nieuws

Tweemaandelijks bieden we u een blik achter de schermen bij de s.s. Furie en het vrijwilligers peloton van Stichting Hollands Glorie (SHG).

Een stille Furie zomer

In de zomer van 2009 besloten een vriend en ik om een reisje met de Furie te maken van Terneuzen naar Maassluis. De Furie was daar ter gelegenheid van de Havendagen Terneuzen.
De dag voor vertrek zijn we met de trein en bus naar Terneuzen gereisd en hebben daar een hotel opgezocht. De volgende dag waren wij al vroeg aan boord, maar de Furie kon pas laat vertrekken omdat er een dikke mist kwam opzetten. De Furie heeft geen radar namelijk.

Dat was de eerste kennismaking met de Furie. Een tijdje daarna werd ik benaderd of ik misschien na een inwerkperiode Andre Spanjersberg als kapitein wilde opvolgen. Ik heb veel gevaren, dus dat leek me wel wat. Ik ben in 1961 begonnen op de visserij en heb later als stuurman op de Kleine- en Grote Handelsvaart (Koninklijke Java-China-Paketvaart Lijnen) gevaren en daarna bij het Loodswezen.

Mijn eerste reis met de Furie was in 2010 naar Sail Amsterdam, wat een geweldige gebeurtenis was.
Na afloop hebben we nog drie dagen in IJmuiden gelegen in verband met het slechte weer. En dat hadden we uiteraard niet voorzien! Alle voorraden gingen er doorheen en het schone ondergoed raakte op, dus dat moest in allerijl nog extra worden ingeslagen.

Elke woensdag en zaterdag zijn bemanningsleden bezig met onderhoud en eventuele rondleidingen. In ‘normale tijd’ dan. Als gevolg van de coronacrisis is de Furie helaas al maanden gesloten voor het publiek en zijn alle mooie evenementen dit jaar geannuleerd. We hadden een overvolle agenda; Dordt in Stoom, Havendagen Terneuzen, Sail Amsterdam, Wereldhavendagen en de Furieade, om er een paar te noemen.
Doordat de Furie is gesloten en het toch een stille vaarzomer is, voeren we nu het grootonderhoud uit. Tijd zat daarvoor en dat is best jammer.

Marco Bakker
Kapitein Furie