Column Furie, juni 2017

By 1 juni 2017Nieuws

Maandelijks bieden we u een blik achter de schermen bij de s.s. Furie en het vrijwilligers peloton van Stichting Hollands Glorie (SHG).

Jippie, we varen weer!
Het vaarklaar maken van de Furie is een vrij langdurig en complex geheel, dat ongeveer vijf dagen in beslag neemt. Het is dus niet even de sleutel omdraaien en wegvaren met een stoomschip. De naam zegt het al; je hebt dus daadwerkelijk stóóm nodig om ergens te komen. En alleen met kokend water genereer je stoom. De Furie heeft een afgesloten ketel met 15.000 liter water dat langzaam wordt opgewarmd. Omdat stoom duidelijk meer volume inneemt dan water, wordt in de ketel druk opgebouwd die wordt gebruikt om de machine aan te drijven. De ‘eerste stook’ na de winterperiode, waarin alles maandenlang heeft stilgestaan, is altijd spannend; doet alles het nog?
Onze vrijwilligers zijn er dus maar druk mee om op stoom te komen. Dat vinden de mannen helemaal niet erg, want iedereen wil weer graag op pad met de Furie.

Op 19 mei was de Furie ingehuurd voor een particuliere vaartocht. Ja, ook dat is mogelijk, wij informeren u graag over de mogelijkheden. Op 20 mei, tijdens de Dag van Zeesleepvaart, mochten we verdeeld over vijf publiek toegankelijke vaartochten 200 gasten ontvangen. Wat een animo, blije gezichten en betrokkenheid bij ons schip. Vindt u het ook belangrijk om deze prachtige stoomzeesleepboot, de laatste in haar soort, in stand te houden? Wordt dan donateur. Al vanaf €25 per jaar bent u ‘Vriend van de Furie’. Nadere informatie vindt u op onze website, onder de kop begunstigers.

Klapstuk van de dag was uiteraard het meevaren op de Furie tijdens de Vlootschouw! Bij menigeen schoten woorden tekort om deze unieke belevenis te beschrijven. Mogen wij ú binnenkort ook als onze gast hartelijk verwelkomen om een immer unieke vaartocht met de Furie van uw bucketlist af te kunnen strepen?

Veerle Vliegenthart
Secretaris SHG