Column Furie, november 2017

By 4 november 2017Nieuws

De Furie, kennis van stoom
Tijdens de Furieade was het lekker druk op de Furie. Jong en oud namen een kijkje aan boord om te zien hoe er 100 jaar geleden werd gevaren. Het formaat van de bedden werd uitgebreid besproken en op de brug was men onder de indruk hoe er met behulp van de telegraaf werd gecommuniceerd met de machinekamer.
Maar vooral benedendeks, in die machinekamer, was het gezellig druk. Want kwam het buiten met bakken uit de hemel en was het gewoon koud, daar naast die stoommachine stond je droog en lekker warm!
De 100 jaar oude Schotse vlampijpketel werd regelmatig flink opgestookt door de ploeg stokers om de 15.000 liter water aan de kook te houden.
Omdat er niet werd gevaren had de bemanning alle tijd om de bezoekers uitgebreid te informeren over het reilen en zeilen aan boord en over de werking van de originele Triple Expansie machine.
Het onderhoud van deze machine wordt gedaan door een geoliede organisatie, onder leiding van hoofdmachinist Jan Peute. Allemaal vrijwilligers maar wel met veel kennis en ervaring.
Heel bijzonder is dat deze kennis en ervaring door deze eigen bemanning wordt vergaard en bijgehouden. En door creatief sleutelen wordt techniek zichtbaar en kunnen problemen worden opgelost. Natuurlijk gaat er wel eens wat mis, maar in de regel komt de ploeg er prima uit.
Deze kennis van de stoomtechniek is echt uniek. Maar er ligt nu wel een flinke uitdaging om die de komende jaren over te brengen op de volgende generatie. Zodat de Furie nog vele decennia onder stoom kan blijven varen.
Zin om hierin te stappen? Elke woensdag- en zaterdagmiddag ben je van harte welkom om kennis te komen maken. En kijk ook even op Furie.nl.
Varen op stoom is echt geweldig!
Ton Raemakers
Voorzitter Stichting Hollands Glorie