Hallo, mijn naam is Dick. Sinds twee jaar ben ik vrijwilliger op de Furie als hulpstoker onder de bezielende leiding van onze hoofdstoker Arie.
Mijn eerste ervaring met de Furie was de intocht van Sinterklaas eind 2018. Heel bijzonder om dat vanaf het water mee te maken.
Vanaf die tijd hebben Arie en Thijs, tegenwoordig onze kok, mij de techniek van het aansteken en op temperatuur houden van de ketel bijgebracht.
Een zogenaamde vlampijpketel opstoken zonder zwarte rookwolken valt nog niet mee en mocht je dan toch een klein zwart wolkje zien, weet dan dat de rest van de bemanning dat meestal op ludieke wijze aan de stokers meedeelt.
De stokers aan boord van de Furie zorgen ervoor dat de machinist 14 Bar stoomdruk heeft om de stoommachine aan te drijven.
14 Bar lijkt niet veel, maar bijvoorbeeld in een kerncentrale wordt de turbine aangedreven met ongeveer 60 Bar. Met andere woorden, 14 Bar is een serieuze aangelegenheid.
Als de stoomdruk wegvalt, valt de machine stil en kan het schip in een gevaarlijke situatie belanden.
Tot 1957 werd de ketel door middel van kolen gestookt. Tegenwoordig hebben we 37.000 liter olie aan boord om de 2-vuurs schotse ketel op te stoken. Om het schip vaarklaar te maken zijn we een week bezig met de stoomdruk langzaam naar 14 Bar te brengen.
De Furie doet ieder jaar mee aan een groot aantal evenementen, maar COVID-19 gooide nu ‘roet in het eten’ (stokersjargon voor iets verpesten).
Het vrijwilligerswerk bestaat dit jaar dan ook voornamelijk uit bikken, schuren en verven. Het niet varen heeft wel één groot voordeel. De ketel wordt niet zo smerig en hoeft niet te worden schoongemaakt.
Samengevat: een leuke club mensen die ongedwongen samenwerkt om een stuk Nederlands historisch erfgoed in goede conditie te houden.
Dick Eichhorn
Hulpstoker Furie