Maandelijks bieden we u een blik achter de schermen bij de s.s. Furie en het vrijwilligers peloton van Stichting Hollands Glorie (SHG).
Varen en foto’s
Als kleinzoon van een schipper van een loodsboot en zoon van een marineofficier zou het logisch geweest zijn om het vak van zeeman te kiezen. Helaas was dit door een aangeboren oogafwijking onmogelijk. Geadviseerd werd wel voor een technische opleiding te kiezen. In de schoolvakanties van de MTS voer ik als tweede machinist bij de Maassluise rederij Yacht Holidays, die tweeweekse cruises maakte van Schiedam naar Basel. Na mijn eindexamen MTS kwam ik voor mijn praktisch jaar bij Wilton-Fijenoord in Schiedam terecht bij de afdeling Fabricagetechniek en Research en kwam ik ook op veel op schepen. Proefvaren met tankers van Onassis en het verrichten van metingen bij het proefschieten op de Noordzee met onze marineschepen. Na het praktisch jaar werd mij gevraagd te blijven en de avond-HTS te gaan volgen. Helaas werd het na vier jaar onrustig op de werf en toen de naam gewijzigd werd in Bronswerk-Feijenoord besloot ik toch maar een andere baan te zoeken. Bij Ferro Holland heb ik ook meer dan dertig jaar als een zeeman geleefd. Erg veel op reis geweest in Europa, het Midden-Oosten en Midden- en Zuid-Amerika.
Na mijn pensionering werd ik door de toenmalige secretaris Leo Vermaas gevraagd mij in te zetten als vrijwilliger bij de Stichting Hollands Glorie. Daar mijn vader vanaf de oprichting van de stichting betrokken geweest is bij de aankoop van het schip, dacht ik ‘dat zou die ouwe best leuk gevonden hebben’. Bij de Stichting hou ik mij bezig met het coördineren van vaartochten die wij zes à zeven keer per jaar houden. De gemaakte afspraken moeten bevestigd en besproken worden met de bemanning van de Furie. Vanaf mijn jeugd was ik al bezig met fotografie. Nu kan ik mijn hart ook ophalen met het maken van foto’s voor ons zeer uitgebreide fotoarchief.
Jan Steehouwer