Column Furie, september 2020

By 3 september 2020Nieuws

De jongste vrijwilliger
Ik ben Marnix komend uit Maassluis. Ik ben begonnen op mijn 15e op de Furie als een stagiair vanuit het voortgezet onderwijs. De bedoeling was om vier woensdagen te komen klussen, maar na een woensdag wist ik het al, ik vond het zo leuk dat ik gelijk maar bleef. Eenmaal aan boord wil je er tenslotte niet meer af waardoor ik alweer elf jaar bij de club zit en dat bevalt me goed.
Na mijn voorgezet onderwijs ben ik de zeevaartschool gaan volgen in Rotterdam en ben ik afgestuurd als Maritiem Officier alle schepen en vaar ik alweer vijf jaar voor de Bock Maritiem uit Alkmaar op kruiplijn coasters als Marof. Naast het varen op zee heb ik niet stil gezeten en heb ik ook mijn binnenvaart papieren gehaald. Met deze papieren ben ik nu in de opleiding terecht gekomen van de ‘kapiteins van de Furie’ om door te leren als kapitein van de Furie.

Je kan me, naast mijn werk, elke woensdag en zaterdag vinden op de Furie om onderhoud te plegen aan het schip. Zoals bikken, schuren, verven en met sleutelwerk ben ik ook in de machinekamer te vinden samen met de heren machinisten.

De laatste maanden liggen we bij scheepswerf De Haas in Maassluis voor groot onderhoud.
De ketel is toe aan haar veertig jarige keuring en dit wordt groot aangepakt door gelijk de ketel te voorzien van nieuwe verf en isolatie. Onder het berghout zijn we begonnen met bikken en borstelen. En daar voorzien we haar weer van een nieuw verfsysteem die ervoor zorgt dat de Furie er nog mooier en strakker uit gaat zien.

De Furie is blijvend op zoek naar (jonge) vrijwilligers.
Wordt jij mijn aflosser als jongste vrijwilliger?
Kom een keer langs op woensdag of zaterdag!

Marnix Vlielander