Stoomzeesleper FURIE, 100 jaar oud, deel 4

By 19 juni 2016Nieuws

De geschiedenis van de FURIE in 5 delen door Leo Vermaas.

Foto: Op de helling bij De Haas Maassluis.   Foto: Jan Steehouwer.

Foto: Op de helling bij De Haas Maassluis. Foto: Jan Steehouwer.

Deel 4: Stichting Hollands Glorie, periode 1978 tot heden.

Na de Tv-opnamen werd de ‘FURIE’ door de AVRO verkocht aan de firma Heise te Zaandam waar ze anderhalf jaar heeft gelegen. In die tijd werd de serie uitgezonden en onze erevoorzitter Henk de Haas dacht: “Dat is fraai zo’n oude stoomzeesleper, die moet naar Maassluis komen, eens de thuishaven van de Smit zeeslepers”.
De Stichting Hollands Glorie werd opgericht, certificaten van deelname werden uitgegeven en binnen een paar weken was er voldoende geld om de ‘FURIE’ te kopen. En op 17 februari 1978 werd de sleepboot haar nieuwe thuishaven Maassluis binnen gesleept. In de volgende twee jaar lukte het om de ‘FURIE’ opgeknapt en vaarklaar te krijgen. En zo werd op 4 oktober 1980 de eerste Furie-ade gehouden waarop de ‘FURIE’ door Hugo Metsers officieel in gebruik werd gesteld.
Het doel van de stichting is drieledig: openstellen voor publiek, vaarklaar krijgen en terugbrengen in originele staat. De sleper is te bezichtigen, er wordt zo’n zeven keer per jaar gevaren en het terugbrengen in originele staat is goed gelukt. Naast de status van Varend Museum en het waarderingsschildje van de gemeente zijn we opgenomen in het Nationaal Register Varende Monumenten.