Stoomzeesleper FURIE, 100 jaar oud, deel 5

By 25 juni 2016Nieuws

De geschiedenis van de FURIE in 5 delen door Leo Vermaas.

Foto: Met volle kracht vooruit. Foto: archief Stichting Hollands Glorie.

Foto: Met volle kracht vooruit. Foto: archief Stichting Hollands Glorie.

Deel 5: Stichting Hollands Glorie, heden.
De Stichting Hollands Glorie, eigenaresse van de stoomzeesleper ‘FURIE’ wordt gerund door vijfentwintig vrijwilligers, waaronder zes bestuursleden. Het bestuur wordt gesteund door een uit zes leden bestaande Raad van Advies. Vier van de vrijwilligers zijn al vanaf het begin, in 1978, actief. Er zijn twee ervaren kapiteins en twee machinisten, opleiding van nieuwe medewerkers doen we zelf. Onze inkomsten krijgen we uit donaties, opbrengst vaartochten, entree en via giften in natura. We zijn in het bezit van alle benodigde papieren om te mogen varen met maximaal veertig passagiers op de binnenwateren.
Dit voorjaar is vrij hectisch geweest vooral omdat we het houten brugdek hebben laten vervangen door Scheepstimmerwerf de Hoop uit Workum en De Haas Maassluis. Vele uren zijn er door de vrijwilligers in deze periode gespendeerd aan hand- en spandiensten. Het dek ziet er inmiddels weer heel fraai uit.
Na de Havendagen in Terneuzen, eind juni, zien we uit naar de festiviteiten rond het 100 jarig bestaan, te starten in september met de opening van de tentoonstelling: ‘100 jaar FURIE’ in het Nationaal Sleepvaartmuseum en uiteraard met een extra feestelijke Furieade.