André Klaasen

Ik ben André Klaassen, geboren in Den Haag op 16 Oktober 1962. Omdat mijn vader op het Defensie Computer Centrum werkte vlak bij Maassluis verhuisden wij eerst naar De Lier om in 1968 door te verhuizen naar Maassluis. Via twee jaar MAVO naar de Calant LTS Bouwkunde waarna 1 jaar MTS in Schiedam en 14 maanden Marechaussee toch maar de Kassenbouw in. Via een kennis gaan werken bij Gist-brocades in Delft waar ik mijn passie vond in de Biotechnologie in de productie van Penicilline. Na een aantal jaren avondstudie ben ik van Biobrandstoffen Enzymen ontwikkeling en verkoop terechtgekomen in de handel en ontwikkeling van Enzymen voor in de wasmiddelen in Europa.
Samen met mijn vrouw Petra van Klinken hebben we twee kinderen, Robin en Marcella die inmiddels het nest al hebben verlaten. In 2007 zijn wij van de Walmolen naar de Prinsekade verhuisd waardoor ik regelmatig langs de Furie liep om onze hond Quinty uit te laten. Toen ik de jongens achter op dek zag zitten, stapte ik aan boord en vroeg of ik “op de wachtlijst mocht” om mee te doen als vrijwilliger. Omdat ik in de productie van Penicilline veel met stoom had gewerkt werd me gevraagd direct al een paar weken mee te draaien op de stookplaat bij Piet om te kijken of ik in het team zou passen. Kennelijk was het goed genoeg want ik ben na 10 jaar nog steeds betrokken. Nu ben ik lid van het stokersteam onder leiding van Arie Uiterdijk. Vanwege mijn reizende werk ben ik niet veel betrokken bij onderhoudswerkzaamheden. Omdat ik op loopafstand woon van de Furie help ik ’s avonds bij het opstoken. Ook help ik mee als het nodig is tijdens een reis. Ik hou me aan het “stokers-vak” omdat het niet eenvoudig is en er weinig mensen zijn die de laatste volledig handmatig bediende olie-gestookte branders veilig kunnen bedienen. Over zee vind ik leuk (avontuurlijk) en neem het risico van de zeeziekte voor lief. Vooral beneden op de hete stookplaat in de olie-lucht is het risico op zeeziekte hoog. Als stokers wisselen we elkaar af. Zo zie je nog wat van de reis en wordt het vak van (olie) stoker doorgegeven.
Ik hoop nog vele jaren betrokken te mogen zijn bij dit bijzondere team, welke jaar in jaar uit deze oude dame in haar volle glorie weet te (be)houden.