Arie Uiterdijk

Ik ben Arie Uiterdijk en woon sinds 1999 in Maassluis met mijn vrouw Liesbeth. We hebben een dochter, Manuela.
Ik ben verwarmingsmonteur/loodgieter geweest bij de firma Kropman. In eerste instantie was ik monteur en daarna onderhoudsmonteur gedetacheerd bij het CBS in Voorburg, later in het Groothandelsgebouw in Rotterdam. Omdat ik lid was van de voetbalclub van het bedrijf en mij daar enthousiast voor inzette, werd ik gevraagd de ‘ontspanningsclub Kropman’ op te zetten. Gedaan en werd gelijk tot voorzitter én penningmeester gebombardeerd. En dat heb ik 40 jaar gedaan.Een heel gezellige tijd. Omdat ik op een gegeven moment commentaar leverde op een scheidsrechter, werd ik opgegeven om zelf die cursus te gaan doen. Door mijn eigen grote mond ben ik hier ingerold en ik heb dat uiteindelijk 42 jaar gedaan. Ook hardlopen doe ik graag. Al loop ik tegenwoordig geen halve marathons meer, ik vind het nog steeds een heerlijke bezigheid en ga graag op pad met mijn loopclub van AV Waterweg.

Via mijn werk kwam ik in augustus 2001 in contact met iemand die wist dat er vrijwilligers voor de Furie werden gezocht. Of ik interesse hiervoor had? Ik had bedacht dat een kijkje nemen op het schip geen kwaad kon, dus was er een afspraak gemaakt en heb ik de Furie een beetje verkend. Heel leuk en een week later mocht ik gelijk meevaren. Eigenlijk wilde ik dat naderhand afzeggen, maar ik had geen telefoonnummers en kon dus niemand bereiken. Ik ben toen toch maar gegaan en ben eigenlijk nooit meer weggegaan. Als je eenmaal met het Furie-virus bent besmet, is er geen mogelijkheid meer om er vanaf te komen. De vrijwilligersgroep is een hechte club mannen die zich allemaal inzetten voor hetzelfde doel: de Furie!

Het grappige is dat ik heel veel last van zeeziekte heb, dus ik heb het plekje aan boord opgezocht waar de deining het minste is. En zo ben ik dus uiteindelijk stoker geworden, want in het midden van het schip onderin, kon ik het schommelen van de Furie heel goed aan en had ik bijna geen last van misselijkheid. Het vak van stoker heb ik geleerd van Piet Westdijk en Joop Naber. Sinds 2010 heb het stoken van Piet volledig overgenomen. Als de Furie onder stoom moet komen, ben ik vijf dagen bezig om 15.000 liter water te verwarmen, voordat er gevaren kan worden.
Intussen ben ik ook de coördinator van de vrijwilligers en verzorg ik rondleidingen aan boord. De kans is dus zeer groot dat u mij aan boord tegenkomt, want als de Furie open is voor het publiek ben ik er nagenoeg altijd. Met heel veel plezier hoop ik dit nog lange tijd te kunnen doen!