Frans Verbrugge

Mijn naam is Frans Verbrugge, geboren en getogen in Maassluis.

Mijn vader Frans heeft ca 45 jaar gewerkt bij scheepswerf De Haas in Maassluis. Het was ook mijn vader die mij op 15 jarige leeftijd vertelde dat ze op de Furie vrijwilligers zochten om het schip op te knappen en te restaureren.
Ik ben dan ook op een zaterdag in februari 1978 naar, de voor mij bekende kantine van scheepswerf De Haas gegaan voor de eerste vergadering van de zojuiste opgerichte stichting Hollands Glorie, de eigenaresse van de Furie.
Er waren een kleine 100 geïntresseerden opgekomen en hier kregen wij van de voorzitter Henk de Haas de plannen voorgeschoteld voor de restauratie van de Furie.
De Furie was enkele dagen daarvoor bij scheepswerf De Haas in Maassluis gearriveerd vanuit IJmuiden.
Er zouden ploegen worden geformeerd om het grote aantal vrijwilligers aan boord te laten werken. Na de eerste zaterdag waren er van de circa honderd vrijwilligers een kleine dertig overgebleven na het zien van het vele vuile werk dat moest worden uitgevoerd.
Na ongeveer twee jaar noeste arbeid was de Furie zover dat het eerste vuur in de ketel kon worden aangestoken. En kort daarna was de Furie weer in bedrijf op eigen kracht.
Mijn interesse voor dek had meer de aandacht dan in de machinekamer alhoewel ik mijn hand er niet voor omdraai om de vuilste karweitjes uit te voeren. Ik heb na ruim 38 jaar elke klinknagel aan boord wel gebikt.
Ik heb mij verder ontwikkeld in de scheepvaart en met name de sleepvaart.
Na de Koningklijke Marine naar Smit haven en Kustsleepvaart alwaar ik in de avonduren studeerde voor stuurman.
Inmiddels ben ik sinds 1999 een van de vaste kapiteins van de Furie geworden.
Met de Furie doen we meestal zomers de vaartochten zoals dag van de sleepvaart, Dort in Stoom, Furieade. Daar tussendoor verschillende kleine vaartochten door de Rotterdamse havens. Daarbij komt mijn kennis, geleerd tijdens mijn werk bij Smit haven sleepdienst, goed van van pas om de bezoekers daarover iets te vertellen.
Een van de mooiste intochten is die van sinterklaas waarbij bezoekers uit verre omstreken Maassluis weten te vinden.
Ik hoop nog jaren vrijwilliger van de Furie te blijven en met haar nog vele mijlen te mogen varen.