Koen Stroomberg

Ik ben Koen Stroomberg en kom uit Papendrecht. Nu zullen jullie wel denken, hoe komt een Papendrechter terecht op de Furie in Maassluis.

Op de zeevaartschool in Rotterdam, waar ik de opleiding HBO Maritiem Officier volgde, leerde ik Marnix Vlielander kennen en die vroeg of ik een keer mee wilde varen op de Furie. Dat vond ik natuurlijk wel leuk. Ik heb enorm genoten van die middag. Aan het eind van de dag werd mij gevraagd of ik dan in eerste instantie op zaterdag wilde helpen klussen aan boord. Daar heb ik dus ja op gezegd en dat heb ik geweten. Want zonder dat ze het je van te voren vertellen, ga je een huwelijk met haar aan, de Furie. Nu ben ik, als ik niet op zee zit, elke woensdag en zaterdag aan boord te vinden.

Aan boord van de Furie doe ik van alles. Van bikken en schilderen en het opstoken van de ketel tot het naar beneden halen van de gemiddelde leeftijd van de vrijwilligers. Ik zeg expres opstoken, want als we maar een meter gaan varen, sta ik aan dek met me neus in de wind. Ik ben en blijf toch een stuurman.

Want deze “hobby” is natuurlijk een mooie afwisseling met mijn werk als tweede stuurman op chemicaliëntankers bij John T. Essberger in Hamburg. Daar ben ik verantwoordelijk voor de navigatie, reisvoorbereiding, alle radioapparatuur, lading handelingen (het verpompen en laden van de chemicaliën), alle veiligheidsmiddelen en oefeningen.
Daarnaast zie je duidelijk dat we tegenwoordig een makkie op zee hebben. De schepen zijn van alle gemakken voorzien en het is moeilijk voor te stellen dat de bemanning maanden op de Furie hebben doorgebracht. Dan zijn mijn 6 weken op en af niks.

Maar dat geeft mij natuurlijk wel de mogelijkheid om met bloed, veel zweet en tranen de Furie varende te houden. Want daar doe je het uiteindelijk voor. Het mooiste evenement waar wij gevaren hebben, is naar mijn mening dan ook SAIL Amsterdam. Met de Sail IN voeren wij tussen alle jachtjes en andere schepen. Als een groot tapijt dreven we van IJmuiden naar Amsterdam. Enorme chaos op het water, maar je kijkt de hele dag je ogen uit.