Marnix Vlielander

Ik ben Marnix Vlielander, geboren 30 april 1994 te Vlaardingen.
Na mijn geboorte gelijk uit Vlaardingen vertrokken en in Maassluis komen te wonen waar ik tot nu toe woon. Als 4 jarige ben ik naar de basisschool Spectrum gegaan waar ik tot mijn 12e heb gezeten, zowel op de hoofdlocatie als het laatste jaar op de dependance.
Daarna stond ik voor de keuze om naar het Lentiz college Maassluis te gaan of naar het STC vmbo binnenvaart te Rotterdam. Ik heb gekozen om naar het Lentiz college te gaan. Ze hadden daar een nieuw concept leren overgebracht vanuit Amerika. Geen boeken meer, maar een hele dag met dezelfde laptop waar alles op stond, elk jaar 3 projecten maken en uitwerken. Aan de hand van deze projecten kon er een eindpresentatie over gegeven worden van ruim een half uur of langer. Het mooiste aan deze projecten was dat je zelf het onderwerp kon kiezen. Dat ging natuurlijk altijd over de maritieme kant van de wereld.
Na 2 jaar in de klas te hebben gezeten werd mij de vraag gesteld of ik het leuk zou vinden om een maatschappelijke stage te lopen op de Furie als 15 jarige. Ik heb daar uiteraard JA op gezegd. Ik kon ook gelijk de week erna aan boord beginnen op woensdags. Piet Westdijk (voormalig hoofdstoker) was mijn stage begeleider. Ik kreeg zeer snel opdrachten voor me geschoven zoals roestbikken/schuren/verven. De handtekeningen in m’n stageboek stroomden vervolgens snel binnen, waardoor ik na een paar stagedagen eigenlijk al klaar zou zijn. Echter werd mij de vraag gesteld door Leo Vermaas of ik het niet leuk zou vinden om als vrijwilliger te blijven op de Furie. Ik hoefde daar natuurlijk niet lang over na te denken.
Zelfs de eerste vaarttocht stond al op de planning Havendagen Terneuzen 2009. Ik kreeg een zee-vader aangewezen, Dhr Arie Uiterdijk. Nou, als je een zee-vader krijgt zoals Arie dan zit je altijd goed, want halverwege het weekend moest Arie naar huis voor een verjaardag, (lekkah rustaagh op z’n Haags).
Na het behalen van mijn examens op het Lentiz college ben ik de opleiding Maritiem Officier alle schepen niveau 4 gaan volgen aan het Scheepvaart en Transport college te Rotterdam. Opleiding zou 4 jaar duren maar werd uiteindelijk 5 jaar. In die 5 jaar 2 keer stage gelopen bij de Bock Maritiem uit Alkmaar.
Schepen lijst:
1e schip MV Smaragd
2e schip MV Amadeus Aquamarijn
Ik heb tijdens de stage enorm veel bijgeleerd en na mijn stage werd mij de vraag gesteld of ik niet wilde blijven binnen het bedrijf. Hier heb ik ja op gezegd, waardoor ik nu 1e stuurman ben op de Amadeus Silver. Het werkschema wat we hier normaal aanhouden is 10 weken op en 10 weken af. Wat dan mooi de gelegenheid geeft om het onderhoud op de Furie beet te pakken in de tijd dat ik thuis ben. Het enige nadeel is dat ik niet alle vaartochten aanwezig kan zijn. Aan boord van de Furie zie ik mij zelf wel als een manusje van alles. Van onderhoud aan het schip tot aan het varen en stoken. De sfeer aan boord maakt het werk natuurlijk ook een stuk leuker.