Tinus Speijer

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen mijn naam is Tinus Speijer, geboren in Rotterdam maar in hart en nieren een echte Maassluizer.
Hoe ik als vrijwilliger bij de ss Furie ben gekomen, kwam door mijn dochter. Haar vriend was al vrijwilliger op de Furie en werkzaam in de machinekamer.
In 1985 ging de Furie naar Sail Amsterdam. Na terugkomst uit Amsterdam een praatje met hem gemaakt te hebben ben ik aan boord wezen kijken, niet meer weggegaan en begonnen in de machinekamer; ik moest de machine smeren.
Nadat ik dit onder de knie had en ongeveer twee jaar had gedaan, vertrok de kok Hans Bax. Dus moest er een andere kok komen dat leek mij wel wat.
Dit voorgesteld aan het bestuur en zou besproken worden; er waren geen problemen om over te stappen naar het kombuis als kok.
Waar ik heden ten dagen nog steeds in het kombuis te vinden ben, rijst nu de vraag: ‘wat doe je dan?’ Ik zal het uitleggen. Iedere zaterdag zorg ik ervoor dat er voor de vrijwilligers wat te eten is tussen de middag.
Als wij naar evenementen gaan, verzorg ik de store zo gezegd ontbijt- middag en avondeten zolang het evenement duurt en moet ik ook tussendoor nog boodschappen doen.
Voor het varen met gezelschappen wordt gevraagd wat zij willen: dan wordt het onmogelijke mogelijk gemaakt en zorgen wij dat de klant niks te kort komt en tevreden naar huis gaat na de vaartocht.
Wat houdt zo’n dag varen in: bij het aan boord komen koffie, lunch (soep met een broodje) en indien de klant dat wenst wordt er ook voor drinken gezorgd zoals fris en natuurlijk ook wat sterkers.
Wat ook tot de taak behoord is het schoonhouden van kombuis-douche-wc en messroom waar wij bij slecht weer in eten. Als wij niet in een keer kunnen eten, doen wij het in twee ploegen om maar een voorbeeld te noemen ‘s morgens met ontbijt.
Dan moet ik nog iets toevoegen: ik ben van 1985 tot eind 2000 ook vrijwilliger geweest bij de Brandweer Maassluis. Dit was goed te combineren met het vrijwilligerswerk op de ss Furie.
Tot slot wil ik toch ook het aantal jaren vermelden dat ik vrijwilligerswerk heb gedaan: bij de Brandweer Maassluis 35 jaar, bij ss Furie 32 jaar.