Skip to main content

Furie en Furieade onlosmakelijk verbonden

oktober 01, 2022
oktober 01, 2022

Stoomzeesleepboot Furie is de grondlegger en uiteraard naamgever van de Furieade, dat in eenenveertig jaar is uitgegroeid tot een mega stadsfeest met een bereik tot ver in de regio.

Intussen zijn het twee stichtingen die de diverse belangen beheren. Maar de verbinding van oudsher blijft, mede door eerder gemaakte afspraken door vorige besturen die de afgelopen jaren in beide stichtingen hebben gezeten.

Vanaf de Furie wordt dan ook enigszins afwachtend gekeken naar nieuwe bestuursleden in de Furieade: komen ze historische afspraken na en zijn ze daar net zo dol op de Furie als wijzelf? Het antwoord op deze vraag, met dit overwegend nieuwe Furieadebestuur is volmondig ‘ja’! Na een enthousiaste kennismaking, die door Corona twee jaar was uitgesteld, kunnen we spreken van vriendschappelijke banden tussen de besturen in het sterke verbond van Furie en Furieade.

Furie voor Furieade

Het indrukwekkende schouwspel dat de Furie door de Koepaardbrug de binnenhaven invaart tijdens de Furieadevaartocht, zal bij iedere Maassluizer op het netvlies gebrand staan. En de herkenbare, karakteristieke fluit van de Furie die op zaterdagmorgen om 10.00 uur het startsein geeft voor het fluitorkest van alle boten in de haven, betekent dat de Furieade van start is gegaan. Althans, tegenwoordig is de Furieade uiteraard dan al een paar dagen bezig met allerlei activiteiten. Maar ook dat is terug te voeren op de Furie. In 2016, toen de Furie een eeuw oud werd, hebben Furie en Furieade de krachten gebundeld en de festiviteiten uitgebreid naar een volle week feest. Een aantal van die activiteiten waren zo leuk, dat ze zijn gebleven.

 

Dat de Furie na 106 jaar nog steeds in topconditie verkeerd, is met name te danken aan de tomeloze inzet van bestuur en bemanning. Zij zorgen er gezamenlijk voor dat alle randvoorwaarden kloppen om de Furie in oude staat te herstellen, te restaureren en uiteraard in varende staat te houden. Dit kost echter veel geld, iets wat geen enkele stichting met vrijwilligers in overvloed heeft. De Furie is daarom grotendeels afhankelijk van fondsen bij grootonderhoud en van donaties van haar Vrienden van de Furie voor het dagelijkse onderhoud.

Furieade voor Furie

Het zal je maar overkomen, je neemt plaats in het bestuur met verreweg de drukste voorbereidingen van het evenementenjaar en het bewuste evenement wordt pas de derde keer dat je al die voorbereidingen treft ook daadwerkelijk gevierd. Dat het nieuwe Furieadebestuur echter zeer voortvarend en doortastend aan de slag is, blijft ook op de Furie niet onopgemerkt. In de gezamenlijke bijeenkomst van de twee besturen, gaf Gerard Poot (voorzitter Furieade) al blijk van zijn medewerking om de Furie op enigerlei wijze te willen helpen. Het heeft geresulteerd in een ludieke, maar zeker unieke sponsorwerving vanuit de Furieade vóór de Furie. Bij iedere nieuwe sponsordeal die Poot afsloot, was 25 Euro gereserveerd, zodat de sponsor niet alleen een bijdrage deed aan de Furieade, maar ook nog eens voor een jaar Vriend van de Furie werd! En als Vriend van de Furie krijg je ook nog een keer per jaar de uitnodiging om mee te varen met de Vriendentocht. Voor iedereen dus een win-win situatie en lieve nieuwe Furievrienden, we ontvangen jullie graag aan boord tijdens de Furieade sponsorvaart!

Beste Gerard, Remco, Wim, Peter en Wim, namens bestuur en bemanning van de Furie wens ik jullie een fantastische 41e Furieade! We kijken uit naar de prettige samenwerking in de komende jaren.

Meest recente berichten: