Skip to main content

42e FURIEade!

oktober 06, 2023
oktober 06, 2023

Een prachtige stoomzeesleepboot als de Furie, die haar taak al honderdzeven jaar zonder morren of ernstige mankementen vervult, heeft in principe maar twee dingen nodig.
– Punt één: een bemanning die enthousiast en met liefde deze mooie oude dame vertroetelt en in de watten legt. Eh… in het water in dit geval.
– Punt twee: financiële ruimte om alle onderhoudswerkzaamheden te kunnen uitvoeren.

Bemanning

Met het eerste punt zit dat wel snor. Aan boord van de Furie is een grote ploeg vrijwilligers aanwezig waar daadwerkelijk Furie-bloed door de aderen stroomt. Uiteraard wordt er hard gewerkt, maar het is ook een gezellige en hechte ploeg. Iedere woensdag en zaterdag gaat de bemanning hard aan de slag om de Furie in uitstekende staat te (be)houden. Er wordt gesleuteld aan de machine, of er wordt gewerkt aan de nieuwe elektrische installatie. De Furie is dan wel op leeftijd, maar ze gaat wel mee met haar tijd. Om het mooie plaatje van de Furie aan de Stadhuiskade in Maassluis te waarborgen, wordt de bemanning ook met enige regelmaat gespot met een verfkwast in de handen. Als je het ‘boegbeeld van Maassluis’ bent, kan je er maar beter voor zorgen dat je er heel goed uitziet tenslotte.

Financiën

Het tweede punt is altijd wat lastiger, want dit gaat ronduit over ‘de centen’. En dan heb ik het hier niet over het grootonderhoud van de Furie. Voor de echte grote, dure klussen mogen we gelukkig een beroep doen op een aantal subsidiefondsen. Nee, ik heb het hier over de reguliere klussen die de bemanning zelf aan boord uitvoert. De bemanning wordt niet betaald, maar het kopen van verf of andere klusbenodigdheden kost nou een maal geld.

Vrienden van de Furie

En om deze kosten te dekken, heeft de Furie vrienden nodig! Particulier bent u vanaf €25 al vriend voor een jaar (meer mag natuurlijk ook). Een bedrijfsvriend begint bij €100 per jaar. Helpt u mee om de Furie in stand te houden? Word Vriend!

We zijn er trots op om dit jaar alweer de 42e Furieade te mogen vieren. Bestuur en bemanning van de Furie wenst het bestuur van de Furieade en verder heel Maassluis weer een geweldig Furieade feest toe!

Veerle Vliegenthart, secretaris Stichting Hollands Glorie