Skip to main content

Column, januari 2025

januari 09, 2025
januari 09, 2025

Anekdotes uit het Furieverleden

Heel wat jaren geleden hadden we een vaartocht met de Furie voor een internationale voedings- en levensmiddelenproducent uit Vlaardingen. De gasten aan boord waren directieleden vanuit elke Europese vestiging. De welbekende chef-kok Herman den Blijker was ingehuurd om de maaltijd verzorgen. Dat was natuurlijk sjiek en prima voor elkaar. In die tijd aten wij als bemanning gewoon mee. Nou ja gewoon… Patrijzen en ander gevogelte kwamen geurig uit de kombuis. Nou zag ik alleen die Patrijs voor heel wat anders aan (en daar was ik niet de enige in). Eigenlijk hadden we geen idee wat er op het menu stond. Dus ik zeg tegen deze befaamde kok: ‘Lekker balletje Herman, smaakt goed!’. Zijn antwoord hierop laten we diplomatiek maar even in het midden.

Ook de bemanning heeft genoten van deze luxe maaltijd. Aan het eind kwamen de sigaren. Dat waren geen goedkope en ook niet tussen je vingers te houden, zo groot waren die dingen. Herman liet de overgebleven sigaren achter voor de bemanning. Daar hebben we nog even een poosje mee gedaan. Al met al weer een geslaagde reis, waar we met veel plezier op terugkijken.

Het bijzondere tijdens deze tocht was dat een Italiaans directielid op de bank in de machinekamer naast mij kwam zitten en genoot van de stoommachine. ‘Kijk’ zegtie: ‘Elke maand organiseert iemand uit de Europese Directie iets. Al jarenlang is het motto: hoe extravaganter, hoe mooier. Deze vaartocht met de Furie is voor mij de mooiste bijeenkomst tot nu toe. De nostalgie van dit prachtige schip, de geur van stoom en die geweldige machine. Dit is totaal iets anders dan dat we normaal doen en ik geniet hier met volle teugen van!’.

Daar word ik als vrijwilliger nou enorm blij van.

Jan Peute

Machinist Furie

Meest recente berichten: